Windows’un Yeni dosya sistemi ReFS (Resilient File System)

Windows 8 ve Windows Server 2012 ile gelen yeni dosya sistemi ReFS (Resilient File System) ile farklı özelliklere sahip olabilirsiniz. Özellikle boyut sınırlarını adeta ortadan kaldıran bir dosya sistemi olduğunu söylemek hiç de yanlış olmaz. Tek bir dosyanın sahip olabileceği boyut 16 Exabyte (16.000.000 TB) olarak belirlenmiş. Bir sürücünün (volume) boyutu ise maksimum 1 Yottabyte (1.000.000.000.000 TB). Şimdilik akıl almaz görünen bu rakamlar önümüzdeki 10 sene içinde gözümüze çok farklı görünebilir. Zira 1996 yılında 512 MB Harddisk’e sahip bilgisayarımı doldurmanın hiçbir zaman mümkün olmayacağını düşünürdüm J

Öyleyse karşılaştırmalı bir tablo ile NTFS, FAT ve ReFS’i tanıyalım.

  • ReFS dosya sisteminin başlıca özellikelrine şöyle değinebiliriz.
  • Gelişmiş RAID desteği
  • Sanallaştırma desteği
  • Gelişmiş hata düzeltme fonksiyonu
  • Cluster Shared Volume alanlarının yük dengeleme opsiyonu ile birlikte kullanılabilmesi

Peki ReFS’i nası laktif hale getirebiliriz?

Windows Server 2012 ve 2012 R2 sürümlerinde ek birişleme gerek kalmadan Disk Yöneticisi içerisinden ReFS Volume oluşturabilir ve kullanmaya başlayabilirsiniz.

  1. Eğer Windows 8 ve 8.1 kullanıyorsanız öncesinde Disk Yöneticisi içerisinde bir NTFS Volume oluşturmanız gerekiyor. Çünkü, sonrasında bu Volume’yi komut satırı üzerinden yeniden formatlayacağız. Ama bu sefer ReFS olarak!
  2. Sonra Registry içinden ReFS’i aktif hale getirmeniz gerekiyor.

Bunu yapmadan komut satırından ReFS Volume oluşturmak istediğinizde aşağıdaki gibi bir hatayla karşılaşırsınız. Dosya sisteminin desteklenmediğine dair mesaj aşağıdaki gibi..

  1. Registry’de aşağıdaki yola (Control altına) MiniNT isimli bir key oluşturarak içerisine de aşağıdaki Dword’ü ekleyerek değerini 1 olarak vermeniz gerekiyor.

Sonrasında aynı komutu komut satırından çalıştırdığınızda… O da ne! Bir hata daha!

  1. Sakin sakin… Volume büyüklüğünün en az 1 GB olması gerekiyor. 😉 Bunu da unutmamak lazım..

“Tamam peki, ona da tamam” diyenler için gerisi kolay.

Aynı komutu bir daha çalıştırın, sorunsuz bir ReFS’e sahip olun.

 

Not: Yukarıdaki formatlama işlemini komut satırından yaparken format /fs:refs sürücüismi: yazıp enter tuşuna bastığınızda sizden o sürücünün etiketini (label) girmenizi ister. Yani My Computer içerisinde görünen ismi.

Ve karşımızda ReFS ile formatlanmış bir sürücü.

Teşekkürler,

BakiOnur