Bazen büyük dosyaları çağırdığımızda Powershell’in bunları işlemesi biraz zaman alabilir.
Özellikle onbinlerce satır bilgiye sahip dosyalarda bunu daha net gözlemleyebilirsiniz. Genellikle Log dosyalarında sürekli büyüyen dosya boyutu, alternative bir çözüm ihtiyacını ortaya koyuyor ki burada önemli bir opsiyonumuz var.
Örnek olarak ;
Get-Content c:\dosya.csv
ile dosya.csv içindeki verileri olduğu gibi Import edebilirsiniz. Ancak örneğin bu dosyanın son 100 satırını almak bir çok durumda bizim işimizi görebiliyor. Öyle ya log dosyaları vb. Dosyalarda sizin sadece eklenen kısımları görmeniz yeterli olabiliyor. Ya da login olaylarını kaydeden bir log dosyası çağırıyorsanız ve size sadece son 5 logon bilgisi yetiyorsa yine bu durumda full dosyayı çağırmanıza gerek olmayacaktır. Peki bunu nasıl sağlayabiliriz?
Böyle mi?
Get-content c:\dosya | select -Last 5
HAYIR. Neden? Çünkü yukarıdaki komut yine bütün dosyayı Import eder ancak size son 5 satırı ayrı bir işlem olarak çeker ve size görüntüler. Yani dosyanın full olarak çekilmesinin ve işlenmesinin önüne geçmez.
Peki bizim ilacımız nedir?
Get-Content c:\dosya.csv -Tail 5
Sorular icin bakionur@bakionur.com