Kurumlar için Windows 10 Projeksiyonu
Windows 10’un raflarda yerini almasına 3 günden az zaman kaldı. Hızla yaklaşan Windows 10’un son kullanıcıların hayatına bir çok yenilik kazandıracağına şüphe yok. Peki kurumsal kanatta neler olacak?
Kurumların, yüzlerce kurumsal uygulamanın koştuğu ve stabilitenin kritik seviyede olduğu işletim sistemlerini kolay kolay değiştirmek istemediklerini biliyoruz. Bu durumda; bir yandan da Windows 10’un kurumsal yeniliklerini deneyimlemek isteyen kurumsal şirketlerin önünde hangi seçenekler var?
Windows 10 ile beraber Microsoft’un “Windows as a Service” yaklaşımını benimsediğini görüyoruz. Diğer bir deyişle; yıllar içerisinde yapılandırılan major versiyonlar yerine daha küçük ama sürekli geliştirmenin devam ettiği bir model bu. Bu sayede kullanıcı deneyiminin en az etkilendiği ve yeniliklerin çok daha hızlı servis edildiği bir modelden bahsetmek mümkün. Sene başında açıklandığı gibi Windows 7, Windows 8.1 ve Windows Phone 8.1 kullanıcıları Windows 10’u ilk 1 sene ücretsiz olarak kullanabilecek ve ilgili güncelleştirmelere de yine ücretsiz sahip olabilecek. Windows 7 Enterprise ve Windows 8.1 Enterprise versiyonları bu ücretsiz 1 yıl programına dahil değiller. Windows Software Assurance müşterileri bu ücretsiz progamdan bağımsız olarak Windows 10’a ücretsiz geçme şansına sahipler. Bu arada Mart 2014’ten sonra açıklanan bilgiye göre; Software Assurance (SA) satın almak için bir Windows Enterprise sürümü satın almak gerekiyor. Ayrıca SA olmadan yalnızca Windows Enterprise sürüm satın almak da mümkün değil. Peki, bu özet bilgiler ışığında Enterprise müşteriler için neler var elimizde?
Microsoft’un duyurduğu yeni update modeline göre Windows 10’a sahip olmak isteyen kurumsal müşterilerin önünde 2 seçenek bulunuyor.
- Long term Servicing Branch
- Current Branch for Business
Bu 2 modelin en belirleyici noktası elbette güncelleştirmelerin müşterilere nasıl ve hangi özelliklerle aktarılacağı. Kurumsal arenada rekabetin çok yüksek olduğunu, stabilitenin ve kontrolün oldukça önem taşıdığını biliyoruz. Bunun bir sonucu olarak; kurumların kullandıkları uygulamaların işletim sistemiyle olan uyumluluğunu, hız ve performans gibi kriterleri göz önünde bulundurmaları gerekiyor. Bu doğrultuda Windows 10’un bir servis olarak sürekli güncelleştirmelerle daima bir gelişim içinde olacağını düşündüğümüzde, bu değişimin kurumlara sağlayacağı faydanın seviyesinin de belirlenmesi gerekiyor. Bunun yanında kurumların ne kadar sürede ne gibi bir değişim istediğini de netleştirmek gerekiyor. İşte Windows 10 güncelleştirme modellerindeki asıl kriter de bu “güncelleştirme ve yenilik” dengesi.
Current Branch For Business
Enterprise müşteriler için tasarlanan bu modelde tüm güncelleştirmelerin, güvenlik yamalarının ve yeni özelliklerin müşterilere iletilmesi planlanıyor. Model, istenildiğinde yeni özelliklerin 90 güne kadar bekletilmesine de imkan tanıyor. Bu sayede yeni özelliklerin test edilmiş ve kabul görmüş versiyonlarını yükleyebilme şansı yakalanabiliyor. Windows As a Service yaklaşımının bir sonucu olarak devamlı olarak gelitirilen Windows 10’un tm yeni özelliklerine anında sahip olma şansı sunan bu modelde eskide olduğu gibi yeni özellikler için yıllar içinde yapılanan bir sonraki major sürümü bekleme zorunluluğu da ortadan kalkıyor.
Özetle CBB ile;
- Kurumsal müşterileri yeni özellikler ve güvenlik bakımından güncel tutma fırsatı sunulur.
- Kullanıcıların, kritik güvenlik yamaları ve güncelleştirmeleri hızlıca alması, bir yandan da yeni özelliklerin 90 güne kadar ertelenerek bu sürede ilgili testlerin yapılması sağlanır.
- Kurumsal BT ekiplerinin Windows Insider Program sayesinde en güncel ve en yei özelliklere sahip olması sağlanır.
- Windows Software Update Services (WSUS) sayesinde yeni özelliklerin ne kadar gecikmeyle kullanıcılara gönderileceği belirlenerek çok daha esnek bir yönetim sağlanır.
- İstenildiğinde CBB’den LTSB versiyonlarına geçiş sağlanabilir.
Long Term Servicing Branch
Kritik konumda bulunan müşteriler için tasarlanan bu modelde, önemli güvenlik güncelleştirmelerinin öncelikli olarak alınması öngörülüyor. Sürekli gelişim içinde bulunacak olan Windows 10’un değişen/gelişen yeni özellikleri ise bu modelde müşterilere sunulmuyor. Bu sayede işletim sistemi güncelleştirmelerini sağlıklı bir şekilde alarak güvenlikten ödün vermezken bir yandan da ortam stabilitesini koruma şansına sahip olabiliyor. Özellikle çok kritik müşteriler için güvenlik ve stabilitenin ön planda olduğu düşünülürse bu model bu tarz müşteriler için biçilmiş kaftan diyebiliriz. LTSB modelinde müşteriler, güvenlik güncelleştirmelerini Windows Update üzerinden alabilecekleri gibi kendi ortamlarında bulunan Windows Software Update Services (WSUS) üzerinden de alabilirler. Hatta System Center Configuration Manager desteği ile güncelleştirme dağıtım politikaları oluşturarak, daha sistematik bir şekilde güncelleştirmeleri almak da mümkün olabilecek.
Özetle LTSB ile;
- Müşteriler güvenlik güncelleştirmelerini ve kritik güvenlik yamalarını 5+5 olmak üzere toplamda 10 yıllık bir süre içinde alabilecek.
- Güvenlik güncelleştirmeleri ve kritik güvenlik yamaları dışında kalan yeni özellikler ve geliştirmeler ise müşterilere sunulmayacak. Böylece değişikliğin byük risk oluşturabileceği müşterilerde yeni özellikler yerine sadece güvenlik güncelleştirmelerinin alınması mümkün olabilcek.
- LTSB müşterileri istedikleri zaman üst LTSB versiyonlarından birine In-Place yükseltme seçeneğiyle geçiş sağalayabilecekler. Böylece yeni özellikler ile belirli olgunluk seviyesine gelmiş işletim sistemi versiyonlarını test ederek uygun gördükleri zamanda bu geçişi yapabilecekler. Bunun sonrasında yine yalnızca güvenlik güncelleştirmelerini ve kritik güvenlik yamalarını almaya devam edebilecekler.
- LTSB kullanıcıları da istediklerinde CBB’ye geçiş yapabilecekler ve yeni özellikleri de almaya başlayabilecekler. Bunun tersi de pekala mümkün olabilecek.
- Enterprise müşteriler ilk LTSB versiyonu ile Windows 10’u tanıma fırsatı bulabilecek. Böylece adaptasyon zorluğu çekmeden esnek bir şekilde Windows 10 güncelleştirmelerini ve yeniliklerini edinebilecekler.
Microsoft’un Windows As a Service yaklaşımı ve Windows 7/8/8.1 versiyonlarıyla Windows 10 uyumluluğunun sağlanması ile kurumsal müşterilerin hızlıca Windows 10’a terfi etmeleri amaçlanıyor. Kritik müşteriler için tasarlanan LTSB versiyonları sayesinde pürüzsüz bir kullanıcı deneyimi amaçlayan Microsoft, aynı şekilde yeni özelliklere hızlıca sahip olmak isteyen müşteriler için de Current Branch modelini öneriyor. Daha önceki Windows sürümlerinden farklı olarak tamamen güncelleştirmelerle geliştirilecek olan Windows 10’a sahip olmak ve iş ihtiyaçlarına göre bir model seçerek uzun yıllar aynı stabil deneyimi yaşamak mümkün olabilecek.