Azure CloudShell ile VM’ler uzerinde komut kosturmak

Azure CloudShell Azure Yonetimi konusunda gercekten super bir cozum. Browser icinden butun Azure kaynaklarini rahatca yonetebilmenizi saglayan bu tumlesik Powershell cozumunun en cok kullanilan ve en yeni komutlarindan iki tanesine bakalim oyleyse.

Azure uzerindeki VM’lere CloudShell icinden baglanarak istedigimiz butun komutlari sanki VM’nin uzerindeymisiz gibi kosturabiliriz.

Bunun icin once baglanacagimiz ve yonetecegimiz VM’nin “PSremoting” servisini aktif hale getirmeliyiz. Bu islem arka planda VM uzerinde WinRM servisini acarak, ilgili Firewall ayarlarini da bizim icin yapiyor.

[crayon]
Get-AzVm -Name VisualStudi2017 -ResourceGroupName DEVOPS | Enable-AzVMPSRemoting
[/crayon]

Artik baglantiyi kurabiliriz. Bunun icin once VM’ye baglanmak icin kullanilacak kullanici adi ve parolayi bir degisken icine kaydediyoruz. Bunun icin Get-credential komutunu kullanacagim.

[crayon]
$cred = Get-Credential
get-azvm -Name VisualStudi2017 -ResourceGroupName DEVOPS | Enter-AzVM -Credential $cred
[/crayon]

Ve sira baglantiya geldi. Baglandim ve sanki o makine uzerindeymisim gibi komutlarimi calistiriyorum.

[crayon]
Get-azvm -Name VisualStudi2017 -ResourceGroupName DEVOPS | Enter-AzVM -Credential $cred
Hostname
Get-Process
[/crayon]

Isin guzelligi, tum bunlar browser icinden!